Denk mee over toekomst Geel in stadsdebat 17 september : Denk jij ook wel eens na over de toekomst van onze Barmhartige Stede? Over hoe Geel verder kan uitgroeien tot een stad waar het nog beter is om te wonen en te werken? Over de uitdaging om dit te realiseren zonder de eigenheid van Geel, de zorg voor anderen, de aandacht voor cultuur en onderwijs te verliezen?

Heb jij een mening over een verstandige en zuinige invulling van de ruimte die we ter beschikking hebben? Neem dan zeker deel aan het stadsdebat over de toekomst van Geel op donderdag 17 september om 19.30u in fuifzaal de Waai.

Na de verwelkoming en een inleiding over de ruimtelijke situatie in Geel komen vier thema's aan bod: wonen en woonomgeving, onderwijs, zorg en cultuur. Elke deelnemer kan een thema kiezen dat hem of haar het meest aanspreekt. Na een toelichting is er ruim de gelegenheid voor discussie en overleg. We sluiten de avond af met een vrolijke noot en een welverdiend drankje om rustig na te babbelen.

Alle ideeën en voorstellen worden meegenomen bij de herziening van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan dat de volgende maanden verder vorm krijgt. Om alles in goede banen te leiden, is vooraf inschrijven noodzakelijk.

Tentoonstelling Fan van Dimpna

Nog tot 4 oktober kan je de interactieve tentoonstelling Fan van Dimpna bezoeken in het Gasthuismuseum. Geel is al decennia bekend om de gezinsverpleging, een traditie die voortvloeide uit de verering van de heilige Dimpna.

Met de tentoonstelling gaan Gasthuismuseum en OPZ op zoek naar het culturele DNA van Dimpna en de gezinsverpleging in Geel, maar ook elders in de wereld. Wie heet er vandaag nog 'Dimpna' in de Kempen? Waar vinden we in de wereld zorgmodellen verwant aan het Geelse moedermodel? Hoe werd Dimpna in de Middeleeuwen aanroepen? En is ze ook vandaag nog populair als beschermheilige?

Deze interactieve tentoonstelling toont de erfenis van St.-Dimpna. En geloof ons, die is soms heel erg verrassend! De tentoonstelling bezoeken kost 3 euro per persoon, en 1,5 euro voor mensen met een vrijetijdspas. Voor kinderen tot 6 jaar is de tentoonstelling gratis.

Expo in de bib: Ecopolis Greenpeace

Zowat iedereen kent de Rainbow Warriors die de grote milieuproblemen van onze tijd aankaarten, maar er staan misschien weinig mensen stil bij de duurzame (r)evolutie die ze zelf kunnen ontketenen. De expo Ecopolis wil mensen bewust maken van hun impact op onze planeet, maar vooral ook van de mogelijkheden die ze hebben om het over een andere boeg te gooien.

De 'groene draad' doorheen de tentoonstelling is het besparen van energie op tal van manieren: van led-verlichting tot nieuwe fietsmodellen en zelfs een heuse conceptkeuken. Of je nu even wil wegdromen bij de prachtige tekeningen van Luc Schuiten, of meer wil leren over enkele praktische toepassingen voor een bewustere levensstijl, Ecopolis mag absoluut niet op je lijstje ontbreken! Je kan de expo de ganse maand september bezoeken tijdens de openingsuren van de bib.

Kom gratis proeven in de kunstacademie

Heb je interesse in een cursus bij de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst? Twijfel je nog of je de stap durft zetten. In september kan je een gratis proefles volgen. Snuif de sfeer op in de ateliers en maak kennis met de leerkracht-kunstenaars. De academie biedt cursussen aan voor kinderen, jongeren en volwassenen. Inschrijven voor de proefles is niet nodig.

Gelenaars in CC de Werft

CC de Werft zet met haar partnerschappen heel wat lokaal talent op de cultuurkalender. Zo staat op 12 en 13 september muziektheater 'Wie het kleine niet eert' o.l.v. Luc Stevens op het programma. Op 26 september blikt Gelenaar Tom Vleugels samen met zijn band terug op de belangrijkste mijlpalen in zijn carrière.

Park Op z'n Kop

Park Op z'n Kop is een vrijetijdsmarkt op 27 september in het Stadspark met eten, drinken, muziek en allerlei activiteiten georganiseerd door diverse verenigingen. Park Op z'n Kop wil specifiek jongeren laten kennismaken met het vrijetijdsaanbod in Geel, maar ieder vindt zijn gading op de markt! Wil je deelnemen met jouw vereniging, dan kan je nog inschrijven voor de laatste plaatsen. De vrijetijdsmarkt start om 11u30 en eindigt om 18u.

Evelien Lievens volgt Staf Kauwenberghs op in de gemeenteraad

N-VA gemeenteraadslid Staf Kauwenberghs nam ontslag uit de gemeenteraad. Tijdens de gemeenteraad van 7 september legde Evelien Lievens de eed af en volgt ze Staf Kauwenberghs op. Evelien Lievens is 22 jaar, studeert rechten aan de Universiteit van Hasselt en is ondervoorzitter van jong N-VA in Geel.

Leeskasteel in de bib: de mooie plek

De mooie plek van Geert De Kockere gaat over natuur en duurzaamheid, met een poëtisch oog voor details. De mooie plek heeft als doel de kinderen bewust te maken van het probleem van zwerfvuil, zodat ze zelf geen vervuilers worden. Hoe erg is het? Wat kan je er zelf al aan doen? We ontdekken het aan de hand van dit boek en een kleine oefening in en rond de bib. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen gratis deelnemen. Het leeskasteel start woensdag 16 september om 14u en duurt een uur.

Op zoek naar een interessante cursus of vorming?

In september heeft dienstencentrum Luysterbos weer een interessant activiteiten- en vormingsaanbod klaar. Zo kan je er terecht voor lessen Frans, Spaans, Italiaans, computerwegwijs, lijndansen of Zumba Gold. Het volledig aanbod en meer informatie over de startdata vind je in de activiteitenkalender op www.geel.be.

Kempense Klaprozen wint prijs

Op 30 augustus ontving Herman Sterckx, coördinator van het project Kempense Klaprozen.de provinciale geschiedenis- en volkskundeprijs 2015 van de provincie Met het initiatief geven jongeren en deskundigen samen een verhaal en gezicht aan de WOI-soldaten uit de Kempen. Het provinciebestuur wil met deze prijs van 2.500 € graag bijdragen tot een succesvolle verderzetting en uitbreiding van het project.

Het project Kempense Klaprozen ontstond toen leerkracht Herman Sterckx in 2011 met enkele collega's werkte aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het initiatief groeide ondertussen uit tot een groot, intergemeentelijk onderzoeksproject dat de verhalen van omgekomen lokale helden uit de provincie tot leven brengt. De verhalen, geraadpleegde bronnen en beeldmateriaal kan iedereen bekijken op www.kempenseklaprozen.be.